ⓘ Lean

                                     

ⓘ Lean

Lean -ajattelu on johtamisfilosofia, joka keskittyy seitsemän erilaisen turhuuden poistamiseen. Leaniin liittyy paljon käsitteitä, jotka on hyvä tuntea. Sen avulla pyritään parantamaan asiakastyytyväisyyttä, parantamaan laatua, pienentämään toiminnan kustannuksia ja lyhentämään tuotannon läpimenoaikoja. Lean pyrkii siihen, että oikea määrä oikeanlaatuisia oikeita asioita saadaan oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan ja oikean laatuisena. Samaan aikaan vähennetään kaikkea turhaa ja ollaan joustavia sekä avoimia muutoksille. Leanissa on keskeistä tunnistaa ja eliminoida hukka nopeasti ja tehokkaasti, pienentää kustannuksia sekä parantaa laatua. Hukalla tarkoitetaan ylimääräisiä, tuottamattomia toimintoja jotka hidastavat prosessia tai tuottavat tarpeettomia kustannuksia. Hukka on seurausta prosesseissa tapahtuvista vioista ja virheistä, jotka vaihtelu aiheuttaa. Jos poistetaan vain hukkaa, hukka tulee aina uudestaan koska hukan syytä ei ole poistettu, vain "oire". Arvoa tuottamattomiksi toiminnoiksi tai turhiksi asioiksi lasketaan: lähde?

 • viallinen tuote.
 • liike
 • yliprosessointi
 • ylituotanto
 • odotusaika
 • varastot
 • kuljetukset

Näiden ongelmien poistamiseen Lean-ajattelu tarjoaa useita työkaluja, kuten jatkuvaa kehittämistä, imuohjausta Kanban ja virhemahdollisuuksien eliminointia prosessista.

Lean on muodostettu pääosin Toyota Production Systemin TPS periaatteiden pohjalta. Sanana Lean esiteltiin ensimmäisen kerran 1990-luvun myyntimenestyksessä, Womackin ja Jonesin kirjoittamassa kirjassa "The Machine That Changed the World". Kirja kertoo Toyotan menestyksestä ja autoteollisuuden muutoksista Lean-tuotantoa kohti ja esittelee viisi ydinkonseptia:

 • Toiminnan jatkuva kehittäminen
 • Arvoketjun tunnistaminen ja kaiken arvoa tuottamattoman toiminnan poistaminen
 • Arvoketjun perustaminen asiakkaan tarpeisiin perustuvaan imuohjaukseen
 • Arvon määrittämisen perustuminen asiakkaan näkemykseen
 • Työntekijöiden osallistaminen kehittämiseen

Lean-ajattelun tavoite pähkinänkuoressa on minimoida niiden palveluiden ja tuotteiden tuottaminen, joille ei ole markkinoita. Avainroolissa onnistumisessa on ottaa jo tuotekehittelyvaiheeseen mukaan oikeat asiakkaat, jotta asiakastyytyväisyys voidaan maksimoida ja tuotteessa on ne ominaisuudet, joita asiakas ja loppukäyttäjä tarvitsevat ja haluavat. Olennaista on myös saada tuote tai palvelu markkinoille heti, kun ensimmäinen ns. elinkelpoinen versio minimum viable product, MVP on valmis, jolloin reaktiota markkinoilla päästään testaamaan oikeassa ympäristössä. Tästä saadun palautteen ja datan mukaan tuotetta kehitetään resurssien mukaan iteration.

Leania käytetään yleisesti projektinhallinnassa. Lean-projekteissa tavoitellaan asiakkaille arvonlisäystä pienemmillä resursseilla. Leanin projektinhallinnan etuja ovat:

 • Jatkuvan kehittämisen periaate. Leanin pyrkimys on ajan myötä vähentää tehtäviä, jotka ovat ennakoimattoman laajuisia ja joista puuttuu standardoitu työmalli.
 • Kustannustehokkuus. Tarkoitus on minimoida hukka-aikaa, karsia turhaa työtä, lisätä laatua, noudattaa just-in-time-imuohjausperiaatetta ja välttää ylilaadun tuottamista.
 • Aito asiakaslähtöisyys. Leanin perusperiaatteen mukaan tarkoitus on lisätä maksimaalisesti arvoa asiakkaalle ja karsia kaikki, jota asiakas ei arvosta. Tämä tarkoittaa myös odotusaikojen minimoimista.
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →